Zelf hoge plinten maken

Maak zelf luxueuze hoge plinten.

Hoge plinten zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar. Jammer genoeg zijn kant en klare plinten erg prijzig en kan de afwerking van de vloer afhankelijk van de oppervlakte al snel een kostbare aangelegenheid worden. Echter is het zelf maken van hoge plinten voor de handige doe-het-zelver goed te doen.

Welk materiaal voor hoge plinten

Net als de kant en klare plinten kan voor de zelf te fabriceren plinten gebruik worden gemaakt van MDF. Dit materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes. Afhankelijk van smaak en gewenst profiel zijn de MDF platen van 12mm, 15mm of 18mm zeer geschikt. Het MDF wordt afgewerkt met grondverf en vervolgens afgelakt.

Stap 1 Bepaal de dikte en de hoogte van de plint

Eerst moet er gekeken worden hoe dik de plint moet worden en vervolgens hoe hoog. Over het algemeen zal de dikte ergens tussen de 12mm en 18mm liggen en de hoogte tussen de 9cm en 14cm.

Stap 2 (laten) zagen van de plinten

MDF wordt geleverd in platen van 244cm bij 122cm. U kunt hier zelf stroken van zagen maar dit vaak ook gratis in de bouwmarkt laten doen. Maak de stroken voor het beste resultaat 244cm lang.

Voorbeeld:

Uit 1 plaat van 244cm bij 122cm kunt u 10 stroken zagen van 244cm bij 12,2cm (In de Praktijk iets lager als gevolg van wat zaagverlies)

Stap 3 Frezen van de stroken.

Frees met behulp van de bovenfrees aan elke plint een afwerkrand. Naar eigen inzicht en idee kan de plint met de bovenfrees verder worden verfraaid.

Stap 4 Afwerken en monteren

Alvorens de plinten met behulp van montagekit te monteren moeten ze aan beide zijden worden voorzien van een laag grondverf en kunnen ze aan de voorkant worden afgelakt.

Dit artikel is bijgewerkt op: 11-09-2012