Verzorging van een Pony

Een pony verzorgen

Behalve dagelijks voeren en de stal schoonmaken heeft een pony meer verzorging nodig. Het borstelen (poetsen) van het dier is ook zeker van belang. Het zorgt er niet alleen voor dat de pony schoon blijft maar het stimuleert ook de bloedsomloop, omdat het werkt als een soort massage. Er zijn bij de dierenwinkel of speciale paardenwinkels diverse soorten borstels te verkrijgen. Maak op het hoofd nooit schoon met een harde borstel. Ook onder de buik moet voorzichtig met een zachte borstel worden geborsteld, dit is een zeer gevoelige plek.
Een korte poetsbeurt voor en na het rijden is noodzakelijk. Voor het rijden is het vooral om het zand van de pony te halen zodat zadel en hoofdstel niet schuren. Na het rijden is het ter ontspanning en om zweet en vuil te verwijderen. Ook de hoeven moeten worden uitgekrabt met een speciale hoevenkrabber. Hierdoor worden vuil en eventueel steentjes verwijderd.
Knip nooit de manen van een pony, manen bieden bescherming tegen vliegen. De staart mag wel worden geknipt als deze te lang wordt, anders zou het dier erop kunnen gaan staan, maar knip niet meer dan noodzakelijk. Met de staart kunnen ze ook vliegen van zich afslaan.
Verder is het noodzakelijk een pony te ontwormen. Dit kan doormiddel van speciale past die verkrijgbaar is bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Ontwormen moet ongeveer om de 2 maanden gebeuren Ook de hoefsmid moet regelmatig komen om de hoeven van de pony te ‘knippen’ (dit wordt ook wel bekappen genoemd)
De hoeven blijven altijd doorgroeien en slijten vaak vanzelf niet voldoende. Draagt een pony hoefijzers dan moeten deze om de 6 tot 8 weken worden vervangen en de hoeven bekapt. Draagt de pony geen ijzers, dan zal de smid om de 12 tot 16 weken moeten komen. Een pony waarmee alleen in de weide of in het zand gereden wordt heeft over het algemeen geen ijzers nodig.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012