Traanoog bij konijnen

Konijn met een traanoog

Tranende ogen zijn een bekende kwaal bij konijnen. Traanogen kunnen een aantal oorzaken hebben

Tocht / Felle zon

Waneer een konijn regelmatig wordt blootgesteld aan tocht of felle zon kan het gebeuren dat de ogen gaan tranen. Het is dan ook belangrijk dat een konijn tochtvrij en uit de zon kan gaan zitten. Vaak zal het tranen vanzelf stoppen als het konijn in een tochtvrije ruimte en of uit de felle zon wordt geplaatst.

Problemen met het gebit.

Tranende ogen bij konijnen zijn soms het gevolg van gebitsproblemen. Naast vocht komt er ook dik slijm uit de ooghoeken. U kunt het oogje eerst zelf behandelen maar raadpleeg een dierenarts als het slijm niet binnen een paar dagen minder wordt.

Ingegroeide haartjes.

Zo nu en dan komt het voor dat er haartjes in de ooghoek van het konijn groeien, met als gevolg dat het oog gaat tranen. Verwijder deze haartjes en behandel het oogje.

Zelf een traanoog behandelen

Als u ziet dat een van de ogen van uw konijn blijft tranen kunt u met behulp van (afgekoeld) gekookt water het oogje 2 keer per dag met behulp van een watje schoon deppen (niet vegen). Als het tranen niet na een paar dagen afneemt of erger wordt neem dan contact op met een dierenarts.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012