Stal voor een pony

Een pony huisvesten

Zoals eerder gezegd kunnen veel pony’s altijd buiten staan, ook in de winter en ’s nachts. Maar een gelegenheid om te schuilen is wel belangrijk. Een pony moet altijd een droge plek ter beschikking hebben om te liggen.
Veel pony’s gaan toch ook op stal. Een geschikte stal is ruim, licht en koel. Verder mag een stal niet te laag zijn. In een paniekreactie kan een pony steigeren en zich in een te lage stal bezeren. De vloer mag niet te glad zijn. Leg bijvoorbeeld rubber matten op de vloer, dit voorkomt uitglijden.
Als bodembedekking wordt vaak gekozen voor stro. Maar ook (stofvrij) zaagsel is prima geschikt. Een stal moet minimaal 3x3 groot zijn en moet aanvankelijk van de grote van pony en stal, dagelijks tot eens in de paar dagen worden schoongemaakt. Verstandig is dagelijks de drollen en natte plekken te verwijderen.
Verder is het voor een pony belangrijk veel naar buiten te kunnen, minimaal 4 uur per dag. Het dier hoeft niet per se in een wei te lopen. Een zandbak bijvoorbeeld is ook goed. Er moet dan wel meer worden bijgevoerd.
Loopt de pony wel in een weide met gras dan is het verstandig de weide te splitsen in twee delen en de pony wekelijks te wisselen van stuk. Zo krijgt het gras aan de andere kant de tijd om te groeien en herstellen.
In het voorjaar zit er veel eiwit in het gras. Wees daarmee voorzichtig. Pony’s die er gevoelig voor zijn kunnen dan last krijgen van hoefbevangenheid (hierdoor gaat het dier onder andere kreupel lopen en het dier kan aan deze ziekte zelfs overlijden). Een paar uurtjes per dag in een wei met niet teveel gras is dan daarom het beste.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012