Maden bij konijnen

Konijn met maden

Wanneer het warm weer is en de luchtvochtigheid hoog is, moet u gaan oppassen met konijnen. Dit is namelijk de tijd dat veel konijnen overlijden aan de madenziekte, veroorzaakt door een klein blauw-groen vliegje. Dit vliegje komt af op de uitwerpselen van onder andere konijnen, maar ook van andere huisdieren. Maar ze komen ook af op vieze achterwerken van dieren.
De vliegen aan dus onder andere zitten op konijnen met vieze achterwerken of op konijnen die een lucht van urine of diaree bij zich hebben. De vliegjes leggen eitjes in vastgekoekte uitwerpselen of in een vieze vacht. De maden die hieruit komen eten zich binnen enkele uren helemaal naar binnen en veroorzaken bloedvergiftiging. Als het konijn niet wordt behandelt zal het binnen elke dagen dood gaan. Ook in wondjes worden eitjes gelegd, controleer uw dier dus regelmatig op wondjes.
Let goed op of u vliegjes in de buurt van uw dier zit. Als ze het konijn al te pakken hebben gehad is dit meestal te herkennen aan wondjes in de buurt van de anus of aan de achterpoten, kale plekken en gaatjes in de huid. Ook kan het dier andere gedrag vertonen. Ook kunt u al maden zien. Ga in deze gevallen onmiddellijk naar de dierenarts.
Voorkomen is beter dan genezen. Houdt zeker in warme periode het hok dus goed schoon en reukloos. Ook kunt u het achtwerk van het konijn wassen met warm water als het dier bijvoorbeeld diaree heeft (of heeft gehad).
Mocht dit nog niet voldoende zijn om de vliegen te weren dan kunt u vliegengaas om het verblijf maken (bijvoorbeeld tegen het gaas aan of om de kooi) zodat vliegen niet in het hok kunnen komen.
Wanneer uw dier toch is besmet zal de dierenarts de wonden behandelen en de maden verwijderen/ doden. In sommige gevallen is het nodig het konijn met antibiotica te behandelen.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012