Laminaat leggen

Het leggen van laminaat

Het leggen van laminaat is niet moeilijk en met een beetje geduld door vrijwel iedereen zelf te doen.

Op bijna alle verpakkingen is een stappenplan te vinden hoe het laminaat het beste verwerkt kan worden en waar rekening mee gehouden moet worden om recht op garantie te behouden.

Gereedschap voor het leggen van laminaat

Voor het op maat maken van laminaat planken kan gebruik worden gemaakt van een handzaag, decoupeerzaag en of een laminaatsnijder.

Let er bij het zagen met een decoupeerzaag op dat de bovenkant van het laminaat naar onderen gericht moet zijn. Bij het zagen met een handzaag of snijden met een laminaatsnijder moet de toplaag naar boven worden gericht.

Waar rekening mee te houden bij het leggen van laminaat

Houdt rondom minimaal 1 a 1,5 cm afstand tot de wanden. Op deze manier kan het laminaat als gevolg van temperatuur en of luchtvochtigheid schommelingen werken en wordt voorkomen dat het bol zal gaan staan.

Laat het laminaat voordat u het gaat leggen vast enkele dagen in de betreffende ruimte acclimatiseren. Zo wordt voorkomen dat het laminaat in de uren / dagen na het leggen direct zal gaan werken waardoor later problemen kunnen ontstaan.

Een nieuwe baan begint met het restant van de baan daarvoor. Begint u echter met een volledig nieuw deel wanneer het restant korter is dan 30 centimeter. Zou houd u een optimaal en stevig verband in uw laminaatvloer.

Dit artikel is bijgewerkt op: 05-09-2012