Nagels van een konijn knippen

Het knippen van de nagels van een konijn

Het is belangrijk om de nagels van een konijn eens in de 2/3 maanden te (laten) knippen. Op deze manier wordt voorkomen dat te lange nagels afscheuren met alle gevolgen van dien.

Zelf knippen.

Het knippen van konijnennagels is zeker bij een tam konijn geen moeilijke klus. Het beste kan het konijn op schoot worden gezet. Vervolgens kunnen de poten stuk voor stuk worden gestrekt zodat de nagels en bloedvaten (zie lengte) goed zichtbaar zijn. Als het konijn erg spartelt, is het verstandig om de klus met 2 personen te klaren.

Welke lengte?

In iedere nagel zit een goed zichtbaar bloedvat. Laat om er zeker van te zijn dat het bloedvat tijdens het knippen niet geraakt word altijd 2 tot 3 millimeter nagel zitten.

Wat voor schaartje?

Gewone nagelschaartjes/knippertjes zijn meestal niet geschikt om de dikkere konijnennagels te knippen. In de dierenspeciaalzaak zijn speciale schaartjes/knippertjes te koop. Ook kan gebruik worden gemaakt van een kniptangetje. Onze ervaring is dat een kleine kniptang (voor bijvoorbeeld elektradraden) prima voldoet als nagelschaar voor konijnen.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012