Konijnenhok

Huisvesting voor een konijn

Een konijn kan zowel binnen als buiten gehouden worden. Een konijn dat altijd buiten staat zal iets steker zijn. Let erop dat u een binnen konijn niet zomaar buiten kunt zetten. Wilt u het dier permanent buiten zetten, laat het dan wennen is een warme tijd van het jaar.
Er zijn verschillende "kamerkooien" verkrijgbaar. Kies voor een voldoende ruime kooi (waar het konijn minimaal 3 maal languit in zou kunnen liggen). Maak de kooi minimaal 1 maal per week schoon. In de warme zomermaanden het liefst vaker. Zet de kooi niet pal naast de verwarming of op een tochtige plaats en ook niet in de felle zon.
Het is voor een konijn prettig een uurtje per dag de poten te kunnen strekken. Aangezien een konijn een vrij zindelijk dier is, is het prima mogelijk het dier in de huiskamer te laten lopen. Zorg er wel voor dat snoeren en (giftige) planten buiten bereik zijn.
Houd u het konijn buiten dan moet het dier kunnen beschikken over een ruim hok met een goed tochtvrij nachthok. Het hok van van de grond staan. Plaats het hok op een droge en tochtvrije plaats. Aangezien een konijn een gezelschapsdier is, is het aan te raden om als u het dier buiten houd, 2 konijnen te nemen. Voor de bodembedekking kunt u gebruik maken van een laag (stofvrij) zaagsel (houtkrullen) of een laag stro. Ook een buitenhok moet minimaal 1 maal per week worden schoongemaakt.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012