Abcessen bij konijnen

Konijn met een abces

Een abces is een met pus gevulde holte, omringd door een wand van verdikt, ontstoken weefsel. Een abces is (meestal) het gevolg van een bacteriële infectie. De pus wordt veroorzaakt door afgestorven witte bloedcellen, die de bacteriën in de wond opvreten
Een abces kan in bijna elk orgaan van het lichaam ontstaan, maar ook op de huid, in de bek of op de botten. De meeste voorkomende oorzaken van een abces zijn bijtwonden die geïnfecteerd worden, maar ook kan het ontstaan door een infectie van de tandwortel of in het traankanaal. De meeste abcessen aan het gezicht zijn het gevolg van een tandzieke.
Abcessen in het traankanaal zijn meestal het gevolg van te lange boven snijtanden of een te lange tandwortel. Deze blokkeren het traankanaal. Bij behandeling van het abces moet dan ook hieraan wat gedaan worden. Abcessen in de organen zijn moeilijker vast te stellen en zo ook moeilijker te behandelen. Doordat een abces gevuld is met dikke pus is het moeilijk het abces grondig te reinigen en te behandelen. Ook is de kans groot dat het terugkomt. Abcessen kunnen operatief verwijderd worden, dit geeft de beste kans op volledige genezing.
Soms is het niet mogelijk het abces operatief te verwijderen, dit vanwege de plaats of vanwege de conditie van het dier. In deze gevallen wordt het abces geopend en grondig gereinigd. Dit wordt net als bij een operatie vaak onder narcose uitgevoerd. Het konijn moet vaak worden nabehandelt met antibiotica.
Sommige konijnen kunnen jaren een abces hebben zonder er last van te hebben. Soms veroorzaakt het geen pijn en lijkt er dus niets aan de hand. Toch moet u elke vreemde bult die u aantreft laten onderzoeken. Hoe eerder met een behandeling wordt gestart, hoe groter de kans is op genezing.
Het enige dat u kunt doen om een abces zo veel mogelijk te voorkomen is te zorgen voor een schone en veilige omgeving voor uw dier. Ontstaat er toch een bult laat deze dan meteen onderzoeken en probeer de oorzaak te achterhalen. Controleer uw konijn dus regelmatig op wondjes en bulten.

LET OP: Niet alle bulten zijn een abces, het kan ook een tumor of cyste zijn, hierbij is directe behandeling helemaal noodzakelijk.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012