Kippen broeden en kuikens

Broeden met kippen

Een kip broedt 21 dagen op haar eieren. Bij kleine rassen kan dit ook een dagje korter zijn. Als de eieren zijn uitgekomen zorgt de hen zelf voor haar kuikens. Ze houdt ze warm onder haar vleugels. Je kunt wel speciaal opfok voer geven, dit is verkrijgbaar bij de dierenwinkel.
Het is ook mogelijk eieren zelf in een broedmachine uit te broeden. Dit is echter een heel precies karwei. Geduurde de broederperiode van 21 dagen moet je de eieren 2 mal per dag keren. Ook moet je zorgen dat vochtigheid in de machine goed is. Tegenwoordig zijn er ook broedmachines te koop die de eieren automatisch keren.
Nadat de eieren een week in de broedmachine liggen kunt u met behulp van een speciale lamp zien of er een kuiken in het ei groeit. Dit wordt schouwen genoemd.
Als er een kuiken in het ei zit zie je een spinvorm in het ei, een rondje met adertjes.
De kuikens komen zelf uit het ei. Ze maken met hun snavel een gat en tikken het ei dan rondom helemaal open. Als het kuiken eenmaal uit het ei is, moet het dier eerst rusten, het is een hele uitputtingsslag om uit het ei te komen.
Het kuiken kan nog maximaal 24 uur in de machine blijven. Daarna moeten ze onder een warmte lamp gehouden worden. Ook moeten ze speciaal opfokvoer krijgen.
Aan het gedrag van de kuikens is goed op te maken of ze het warm genoeg hebben. Liggen ze op een hoop onder de lamp dan hebben ze het te koud. Liggen ze uit elkaar met de vleugeltjes van zich af aan de rand van het hok dan hebben ze het te warm. De lamp kan dan wat hoger hangen of een poosje uit.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012