Kippen in een kippenhok

Huisvesting voor kippen

Als een kip gekortwiekt is (kan dan niet meer vliegen) kan het dier los lopen in de tuin. Houdt er wel rekening meer dat ze graven en wroeten. Beter is het dus de kippen in een hok met een ren te houden.

Een goed nachthok is tochtvrij. Kippen kunnen wel tegen kou, zelfs beter dan tegen warmte, zolang het maar niet tocht. Voor de meeste rassen is het dan ook niet nodig het nachthok te verwarmen. Als de temperatuur van het binnenhok veel verschild met de temperatuur buiten kunnen kippen zelfs snel verkouden worden. In het nachthok moet er gelegenheid zijn voor de kip haar eieren te leggen in een legnest. Hiervoor is een kistje met hierin wat stro voldoende. Kippen zijn eerder bereid eieren te leggen in een schoon hok

Als bodembedekking voor het nachthok kan gekozen worden voor stro, zaagsel of houtsnippers.

In het nachthok moet ook een zitstok aanwezig zijn. Kippen gaan namelijk ‘op stok’zodra het donker wordt.

In een grote rem kun je ongeveer 5 grote of 10 kleine kippen per m2 houden. Het kan overwogen worden een gedeelte van de ren te overdekken zodat de kippen met slecht weer ook naar buiten kunnen. Als bodembedekking voor de ren kan bijvoorbeeld voor zand worden gekozen, daar ze kippen hier ook lekker in kunnen graven.

Dit artikel is bijgewerkt op: 28-08-2012