De Tamme Grasparkiet

Een grasparkiet tam maken

Om een parkiet tam te maken is vooral veel geduld nodig. Het dier moet eerst op zijn gemak zijn en dus gewend aan de omgeving. Het dier moest eerst goed en rustig op de stok zitten. Ga vervolgens steeds rustig met uw hand de kooi in en laat hem aan uw hand wennen. Begin hierna voorzichtig te aaien over de borst van het dier. Als de parkiet hieraan gewend is zal hij vanzelf op uw vinger komen zitten. Oefen dit eerst in de kooi en dan langzaam aan buiten de kooi. Als dit goed gaat kunt u het dier op uw schouder zetten. Beloon het dier telkens met bijvoorbeeld een beetje trosgierst.

Als de parkiet goed gewend is aan uw hand is het ook weer makkelijk om hem terug te zetten in de kooi. Als u de parkiet los laat vliegen is het verstandig, zeker in het begin, de gordijnen dicht te doen, zodat ze niet tegen de ramen kunnen vliegen en zich kan bezeren. Met veel tijd en geduld en door op jonge leeftijd te beginnen zijn parkieten zeer tam te krijgen. Een parkiet op oudere leeftijd tam maken lukt meestal niet meer zo goed.

Een grasparkiet leren praten

Grasparkieten kunnen net als andere papegaai achtigen leren geluiden na te doen of te praten. Een grasparkiet zal echter over het algemeen geen hele zinnen of moeilijk woorden kunnen zeggen, zoals sommige papegaaien wel kunnen. Vaak kunnen mannetjes makkelijker iets geleerd worden dan vrouwtjes. Begin met een eenvoudig woord van 2 lettergrepen, zoals hallo. Oefenen elke dag op een vast tijdstip, het liefst ’s morgens of vroeg in de avond, dan zijn parkieten het meest actief. En oefen pas een volgend woord als het eerste woord goed gezegd wordt.
Het kan een week duren voor de vogel het woord zegt, maar ook een jaar. Sommige leren echter nooit praten.

Dit artikel is bijgewerkt op: 28-08-2012