Geit & Huisvesting

Weiland

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is een groot weiland zeker voor dwerggeiten geen vereiste. Het is dan ook goed mogelijk om in een ruime achtertuin enkele geiten te houden. Een klein weitje van 8 bij 4 meter is bijvoorbeeld al voldoende voor 2 of 3 dwerggeiten. Meer oppervlakte is natuurlijk altijd beter maar geen vereiste. Wel is het aan te raden om kleine weitjes volledig te betegelen. Een klein stukje gras wordt snel kaal gegeten en zal vervolgens snel bezwijken onder de scherpe hoeven en veranderen in een modderbad.

Omdat geiten goed kunnen springen, dient er een voldoende hoge omheining aanwezig te zijn. De omheining van een geitenweitje dient minimaal 1.00 a 1.20 meter hoog te zijn. Gebruik voor de omheining stevig gaas omdat de dieren zich er regelmatig aan zullen schuren.

Speeltoestel

Zorg voor een klimgelegenheid. Een paar boomstronkjes en of grote stenen zullen veel gebruikt worden.

Stal

Geiten hebben een hekel aan regen. Zodra er maar een druppel regen valt zullen de dieren snel naar binnen rennen. Naast een (klein) weitje moet het geitenverblijf dan ook voorzien zijn van een tochtvrije en waterdichte stal.

Omdat de dieren zeker in het voor en najaar wanneer het regelmatig regent veel binnen zullen zijn moet de stal groot genoeg zijn. Over het algemeen moet rekening gehouden worden met 1.5 vierkante meter per volwassen dier. Een klein tuinhuisje kan dus in principe prima dienst doen als stal.

Dit artikel is bijgewerkt op: 13-08-2012