Enterotoxaemie (het bloed) bij geiten

Enterotoxaemie staat beter bekent als het bloed en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan zich snel vermeerderen en kan een dodelijke darminfectie veroorzaken.

De veroorzaker van deze ziekte is over het algemeen de voeding. Lammetjes krijgen deze ziekte wanneer ze ineens een grote hoeveelheid melk binnen krijgen. Oudere lammeren en volwassen dieren krijgen deze ziekte door een plotseling grote hoeveelheid krachtvoer of jong gras. Het teveel aan onverteerd voedsel komt in de darmen terecht en hiermee voedt de bacterie zich. Hierbij vormt zich een grote hoeveelheid gifstoffen. Deze gifstoffen verspreiden zich door het lichaam.

Wanneer uw geit aan deze ziekte lijdt heeft het dier buikpijn. Ze schoppen en bijten naar de buik, zijn zeer onrustig en kunnen hard en klagend mekkeren en daarbij de kop achterover gooien. Ook kan de buik opgezet zijn en kan het dier koorts hebben. Ze kunnen ook bloed in de ontlasting hebben. Over het algemeen kan een geit van deze ziekte niet genezen en zal het dier binnen enkele uren sterven.

Dit artikel is bijgewerkt op: 13-08-2012