Geit Dracht & Geboorte

Duur van de dracht

De dracht van de dwerggeit duurt ongeveer 147 dagen. Een paar dagen langer of korter is ook mogelijk. In de eerste maanden is er nog weinig te zien aan de moedergeit. Het is dan ook nog niet meteen nodig om meer te gaan voeren.

Extra voeren tijdens de dracht

Ongeveer 6 weken voor de geboorte moet er begonnen worden met extra te voeren. In deze periode verdubbelt het jonge dier in gewicht in de moederbuik. Het zal nu dan ook goed te zien zijn aan de geit dat zij drachtig is. De uier begint groter te worden en de geit zal rustiger worden. Het is verstandig in deze periode de geit apart te stallen.

Naderende bevalling

Aan het gedrag van de geit is niet altijd te zien dat de geboorte eraan komt. Vaak is het dier wat onrustiger. Maar vaak eet de geit vlak voor de geboorte ook niet meer zo goed. Ook kan het zijn dat ze krabbende bewegingen maakt met haar voorpoot of een knarsend geluid maakt met de tanden. Aan sommige dieren is echter niets te merken.

De bevalling

De bevalling verloopt in de meeste gevallen zonder problemen en duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Zodra het lam geboren is zal de moeder het direct beginnen schoon te likken. Het lam zit onder het slijm en zal een beetje hoesten om de luchtwegen vrij te maken. Als er nog een lam komt, begint de moedergeit na ongeveer een kwartiertje weer met persen. Mochten zich onverhoopt problemen voordoen tijdens de geboorte, neem dan zo snel mogelijk contact op met een veearts.

Na de bevalling

De moedergeit zal haar jongen blijven likken. Dit bevordert de bloedsomloop. Al snel zal het lam proberen te gaan staan. Dit is in het begin zeker niet makkelijk. Het lam al regelmatig omvallen. Na een uurtje proberen lukt het meestal wel, het dier zal dan ook opzoek gaan naar de uier. De moeder geit duwt het lam dan een beetje in de goede richting. Geef de dieren, zeker net na de bevalling, een beetje rust. De moedergeit kan heel wantrouwend zijn en zal de jongen beschermen.

Afhankelijk van het weer kunnen de lammetjes al snel naar buiten. In het begin zullen ze nog wat angstig bij hun moeder blijven. Maar na een poosje durven ze een stukje bij de moeder vandaan om met broertjes en zusjes of andere lammetjes te gaan spelen.

Verstoten van de lammetjes

Het kan voorkomen dat de moeder haar jongen of een van de jongen verstoot. Ze kijkt dan niet naar het lam om en likt het vaak niet eens droog. En telkens als het lam bij haar in de buurt komt zal ze het wegstoten. Als u dit merkt is het verstandig het jong bij de moeder weg te halen. De moeder kan namelijk heel hardhandig zijn en het lam verwonden. Wrijf zonodig het lam zelf droog met een warme doek. Als het diertje erg verzwakt is kunt u het even onder een warmte lamp leggen. De eerste week moet het dier om de paar uur melk krijgen. Er is speciale melkpoeder te koop bij de dieren speciaalzaak. In de loop van de tijd kan het aantal keren de fles geven langzaam worden afgebouwd en kan er tegelijkertijd begonnen worden met het dier laten wennen aan bix en hooi. Na ongeveer 2 maanden kan het lam geheel zelfstandig eten en hoeft er geen fles meer gegeven te worden. Een lam dat met de fles is grootgebracht is vaak erg mak en zal u zien als moeder.

Dit artikel is bijgewerkt op: 13-08-2012