Gebits problemen bij konijnen

Konijn met gebitsproblemen

De tanden en kiezen van een konijn groeien altijd door. In de meeste gevallen slijten ze voldoende op een natuurlijke manier. Soms is het nodig de tanden door de dierenarts te laten inkorten. Een konijn heeft in de onderkaak 2 en in de bovenkaak 4 snijtanden. Achter de snijtanden zitten nog 2 korte tanden, dat zijn slijttandjes. Hierop slijten de ondersnijtanden af. De stand van het gebit moet dan wel goed zijn. De bovenste snijtanden slijten langs de ondertanden. De tanden slijten zichzelf dus wanneer het dier op het voedsel kauwt.
Als het gebit niet in een goede stand staat, kunnen er problemen ontstaan, de tanden slijten dan niet en blijven groeien, soms zelfs tot buiten de mond. De boventanden groeien vaak in de mond terug en kunnen zich zo in het gehemelte boren.
Een konijn met te lange tanden krijgt problemen met eten. Het voedsel kan niet meer goed gekauwd worden en zo ontstaan darmproblemen. Ook zal het dier zichzelf niet meer kunnen wassen.
Controleer het gebit van uw dier regelmatig en laat de tanden van uw konijnen dan als het nodig is door de dierenarts slijpen. Slijpen heeft de voorkeur boven knippen, omdat bij knippen de tand kan scheuren.
Wanneer de tanden te hard groeien en te vaak behandeld moeten worden kunnen de tanden ook geheel verwijderd worden. Dit is echter een zware ingreep en dit gebeurd onder narcose. Het dier heeft na de ingreep veel pijn en zal dan ook pijnstillers moeten krijgen. Omdat het dier nu niet meer kan knagen moet het voer in kleine stukjes gegeven worden. Zelfs het hooi moet in kleine stukjes worden geknipt. Veel konijnen eten na de ingreep weer snel zelfstandig. Is dit niet het geval dan zult u het konijn moeten voeren tot het door heeft zelf te kunnen eten.
Bij konijnen kunnen ook haken aan de kiezen ontstaan. De haken veroorzaken wondjes in de wang of aan de tong en dit kan zeer pijnlijk zijn.
Wanneer het dier steeds langzamer gaat kauwen of wanneer het kwijlt tijdens het eten kan dit duiden op een haakje aan de kies. Dus wanneer u grote veranderingen ziet in de eetgewoonten van uw dier is het verstandig een dierenarts te raadplegen. De arts gaat met een instrumentje met een lampje tot achterin de mond. De haken zitten namelijk meestal aan de achterste kiezen. Maar vaak is het ook op deze manier niet helemaal goed te bekijken en moet het dier onder narcose onderzocht worden.
De haken worden ook onder narcose verwijderd, door ze weg te slijpen. Het is belangrijk dat dit snel gebeurd, omdat het dier door pijn en doordat het weinig kan eten snel verzwakt raakt. Het dier moet na de ingreep pijnstillers krijgen, omdat er kleine wondjes kunnen ontstaan, waardoor eten pijnlijk is.
Een reden van haken aan de kiezen kan zijn dat het konijn teveel droog voer krijgt en te weinig hooi eet. Daardoor worden de kiezen te weinig gebruikt. Droog voer hoeft niet veel gekauwd te worden. Zorg daarom dat het konijn altijd over voldoende hooi kan beschikken. Wanneer het konijn niet voldoende hooi eet, geeft dan wat minder droog voer, ze zullen dan vanzelf meer hooi gaan pakken.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012