Cavia Huisvesten

Bij de dierenwinkel zijn cavia kooien te koop. Let erop dat de kooi nooit op de tocht of in de volle zon staat. Het is verstandig de kooi met 1 kant tegen de muur te zetten, die geeft het dier rust. Zet in de kooi ook een nachthokje, u kunt deze zelf maken of bij de dierenwinkel kopen. Het nachthokje biedt het dier beschutting. Ook vinden ze het leuk om erop te klimmen. Om mee te spelen is een cavia al blij met een wc rol of een blok hout. Loopmolentjes zoals bij hamers gebruikt worden zijn niet geschikt voor een cavia.

U kunt een cavia ook buiten houden. Zorg dan voor een hok met een nachtgedeelte en een gedeelte met gaas. Zet het hok op een beschutte plek in de tuin. Het spreekt voor zich dat het hok waterdicht moet zijn. Bij mooi weer kan de cavia ook buiten in een ren. Ook hier is het belangrijk dat er een afgesloten gedeelte is ter beschutting.

Als bodembedekking kan zaagsel worden gebruikt met hieronder een krant of kattenbak korrel. Stro is niet aan te raden, omdat de dieren zich hieraan kunnen verwonden in verband met scherpe randjes. Leg op het zaagsel hooi. De cavia kan hiervan een nestje maken om zich in te verstoppen. Maar hooi is ook belangrijk voedsel, het zorgt voor een goede spijsvertering.

Dit artikel is bijgewerkt op: 13-08-2012