Cavia

Een cavia is een geliefd huisdier. Het zijn over het algemeen rustige dieren die maar weinig ruimte in beslag nemen. Kiest u voor een rascavia of niet? Voor informatie over rassen kunt u terecht bij een fokker, of bezoek eens een tentoonstelling. Wilt u geen raszuiver dier dan kunt u terecht bij een dierenwinkel of tuincentrum. Maar kijk bijvoorbeeld ook eens bij de knaagdierenopvang. Hier zitten veel diertjes te wachten op een tweede kans.

Denk daarom ook goed na voor u een cavia aanschaft. Het dier stelt niet veel eisen maar heeft wel dagelijks zorg nodig. Dagelijks voeren en wekelijks het hok schoonmaken zijn vanzelfsprekend. Maar houdt er ook rekening mee dat een cavia regelmatig geborsteld moet worden.

Ook moet u bedenken of u een mannetje of vrouwtje wilt. Mannetjes zijn over het algemeen wat drukker, maar als deze gecastreerd worden, worden ze al een een stuk rustiger.

In het wild leven cavia's in groepen. Het is daarom ook aan te raden 2 dieren bij elkaar te houden, om vereenzaming te voorkomen als u niet de hele dag thuis bent. Kies dan wel voor twee dieren van dezelfde sekse en het liefst ook uit hetzelfde nest. Als u twee mannetje houdt is het verstandig ze te castreren omdat twee mannetjes, ook uit hetzelfde netst, soms wel eens willen gaan vechten. Een cavia wordt tussen de 4 en 8 jaar oud.

Cavia en voeding

13-08-2012 Ten eerste is het van belang dat de cavia de hele dag kan beschikken over voldoende verst water. B...

Verzorging van een cavia

13-08-2012 Gladharige cavia’s moeten een maal per week geborsteld worden. Langharige cavia’s moete...

Kosten van een cavia

13-08-2012 Bij dierenwinkel op tuincentrum kost een gewone cavia tussen de €10- en €20- Bij een particul...

Cavia Huisvesten

13-08-2012 Bij de dierenwinkel zijn cavia kooien te koop. Let erop dat de kooi nooit op de tocht of in de volle ...

Cavia Aanschaffen

13-08-2012 Een cavia is een geliefd huisdier. Het zijn over het algemeen rustige dieren die maar weinig ruimte in be...