Aanschaf van een pony

Een pony aanschaffen

Van nature eet een pony natuurlijk gras. Maar wanneer het dier veel op stal staat, hard moet werken of ’s winters wanneer het vriest en er geen gras is, moet dit natuurlijk worden aangevuld.
Een pony moet twee maal per dag gevoerd worden en dan het liefst op vaste tijdstippen. Pony’s zijn gewoontedieren en raken gewend aan een vast voerpatroon. Het voer bestaat uit krachtvoer (bix/brokken) en hooi (of een ander grasproduct zoals kuilgras). Het hooi mag niet te stoffig zijn.
De hoeveelheid brokken die gevoerd mag worden is afhankelijk van het gewicht/formaat van de pony. Ook speelt mee hoe hard het dier moet werken, loopt het alleen in de wei en wordt het maar af en toe bereden of wordt er dagelijks met het dier getraind en meegedaan aan wedstrijden?
Ga niet meteen na het voeren rijden met de pony, maar geef eerst de tijd om het voer een beetje te verwerken, een volle maag duwt tegen de longen waardoor de pony moeilijk kan adem halen. Wissel niet ineens van voer. Een plotselinge verandering kan de pony ziek maken.
Af en toe een wortel of een stukje appel als beloning kan best, maar wees voorzichtig dat het dier niet teveel krijgt en daardoor te dik wordt. Een sneetje brood kan ook gegeven worden, maar dan alleen bruin brood, wit brood kleeft teveel. Een suikerklontje is eigenlijk helemaal niet goed voor een pony. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat er altijd voldoende schoon water moet zijn.

Dit artikel is bijgewerkt op: 29-08-2012